top of page

Birleşik Krallık'ta Enerji Depolama(BESS) İçin KDV Ücretleri Kalktı

1 Şubat 2024 itibarıyla Birleşik Krallık Hükümeti, ev batarya enerji depolama sistemleri (BESS) için KDV ücretini her koşulda kaldırdı.

1,2 milyon ev artık yerli güneş enerjisi ve BESS kurulumları için vergi muafiyetinden yararlanabiliyor. Görsel: Nottingham Kent Konseyi
1,2 milyon ev artık yerli güneş enerjisi ve BESS kurulumları için vergi muafiyetinden yararlanabiliyor. Görsel: Nottingham Kent Konseyi

Bu politika değişikliği, Aralık 2023'te duyuruldu ve güçlendirilmiş BESS'in %20 vergi muafiyeti kapsamına alınmasını içeriyordu. Solar Energy UK ve parlamenterler uzun bir kampanyanın ardından bu değişikliği elde etti.


2022 Bahar Bildirisi sonucunda, enerji tasarruflu ev ekipmanları olan ısı pompaları, çatıya monte güneş enerjisi sistemleri gibi malzemelerle birlikte kurulduğunda BESS'in yanı sıra KDV'den muaf tutuldu. Bu muafiyet, mevcut bir kurulum sonrası BESS için geçerli olacak ve 31 Mart 2027'ye kadar devam edecek. Aynı zamanda, güneş enerjisini sıcak su tanklarına aktarmak için kullanılabilen su kaynaklı ısı pompaları ve akıllı yönlendiriciler gibi ürünler için de geçerli olacak şekilde genişletildi.


Şu anda 1,2 milyondan fazla güneş enerjisi kullanan ev sahipleri, güneş enerjisi özellikli BESS'in sunduğu avantajların yanı sıra güneş battıktan sonra enerji depolama ve enerji faturalarında önemli tasarruflar elde edebilecekler. Ayrıca, vergi indirimlerinden de yararlanabilecekler. Bu politika değişikliği aynı zamanda uygun sistemlere bağlanan ev sahiplerinin elektrik tüketimini azaltmalarına ve şebeke stresini hafifletmelerine yardımcı olabilir.


Solar Energy UK Genel Müdürü Chris Hewett, KDV indirimini memnuniyetle karşıladıklarını ve bu değişikliğin evde akü enerji depolama talebini artıracağını belirtti.


BESS'in ülke çapında daha yaygınlaştırılması için büyük projelerin devreye alınması, Birleşik Krallık'ın yeşil teknolojiye olan taahhüdünün bir göstergesidir. Örneğin, Ridge Clean Energy tarafından planlanan Nottinghamshire'daki 50 MW'lık güneş enerjisi ve depolama projesi, bu alandaki önemli bir gelişmeyi temsil ediyor. Fair Oaks Yenilenebilir Enerji Parkı adını taşıyan proje, güneybatısındaki arazi üzerine inşa edilecek ve 49,9 MW'lık fotovoltaik kapasiteyi benzer büyüklükte bir BESS ile birleştirecek.


BESS kurulumlarının ülke çapında artması, Birleşik Krallık'ın yeşil enerji alanındaki taahhüdünü daha da ileriye taşıyacak gibi görünüyor.


bottom of page