top of page

En Büyük Güneş Enerjisi ve Depolama Projesi Tamamlandı

Güncelleme tarihi: 28 Şub

Dubai'nin Sürdürülebilir Enerji Hedefinde Büyük Adım: 950 MW'lık Hibrit Güneş Enerjisi Tesisi Açıldı.

Dubai, dünyanın en büyük güneş enerjisi komplekslerinden biri olan 950 MW'lık hibrit bir tesisin açılışını gerçekleştirdi. Bu tesis, hem en güçlü odaklanmış güneş enerjisi (CSP: Concentrated Solar Power) sistemini hem de bir fotovoltaik ünitesini içeriyor. Kompleks, dünyanın en büyük güneş parklarından biri olarak kabul edilen Mohammed bin Rashid Al Maktoum Güneş Parkı'nın dördüncü fazını oluşturuyor. Dubai Emiri Mohammed bin Rashid Al Maktoum, şehrin 50 kilometre güneyinde bulunan bu hibrit güneş enerjisi tesisini, COP28 iklim değişikliği konferansına ev sahipliği yapmasının bir parçası olarak açtı. Birleşik Arap Emirlikleri, dünyanın en sürdürülebilir uluslarından biri olma hedefi doğrultusunda ilerliyor.

 


Güneş Enerjisi + Depolama
Güneş Enerjisi + Depolama

Dördüncü faz, 700 MW'lık genel konsantre güneş enerjisi tesisi ve 250 MW'lık fotovoltaik kapasiteyi içermektedir. Mohammed bin Rashid Al Maktoum Güneş Parkı'nın toplamda 5 GW'a ulaşması planlanmaktadır. Şu anda 2.6 GW'a sahip olması, CSP olmadan bile dünyanın en büyük güneş parklarından biri olmasını sağlıyor. Konsantre güneş enerjisi sistemi, dünyanın en yüksek güneş kulesini içermektedir.Tesisin tamamı, ısı ve yeşil hidrojen üretimini içerecek şekilde tasarlanmıştır.


Odaklanmış güneş enerjisi bölümü, Dubai Elektrik ve Su İdaresi'ne (DEWA) göre dünyanın en yüksek güneş kulesi ve en büyük termal enerji depolama kapasitesini içermektedir. DEWA'nın %51'lik kontrolüne sahip olduğu Noor Energy 1 ortak girişimi, dördüncü fazın inşasını üstlenmiştir. Diğer ortaklar ise Suudi Arabistan'ın ACWA Power (%25) ve Çin'in İpek Yolu Fonu (%24) tarafından kontrol edilmektedir.Dördüncü fazın değeri 4.3 milyar ABD dolarıdır. CSP tesisi, parabolik havuz kompleksinde 600 MW ve 263 metre yüksekliğindeki 100 MW güneş kulesini içermektedir. Ayrıca, Guinness Dünya Rekorları'na göre 5.9 GWh'lik en büyük termal enerji depolama kapasitesine sahiptir.


bottom of page