top of page

2023'te Yenilenebilir Enerji Küresel Olarak Yüzde 50 Arttı

Yeşil Enerji Devrimi: Yenilenebilir Enerjiye Hızlı Geçiş

Güneş Enerjisi
Güneş Enerjisi

Dünya, yenilenebilir enerji alanında son otuz yılın en hızlı büyümesini yaşıyor. 2023 yılı boyunca kapasite yaklaşık 510 gigawatt artmıştır. Bu artışın dörtte üçünü güneş enerjisi oluşturdu. Bu durum, IEA'nın yenilenebilir enerjiye ilişkin yıllık piyasa raporu 2023'te ortaya konmuştur. Aynı zamanda, güneş panellerinin fiyatı 2022 yılına kıyasla yaklaşık yüzde 50 oranında düştü. Çin gelişime öncülük etti ve 2023'te tüm dünyanın 2022'de kurduğu kadar güneş enerjisi kurdu. Ayrıca, Çin'in rüzgar enerjisi bir önceki yıla göre yüzde 66 oranında arttı. Avrupa Birliği, ABD ve Brezilya da yenilenebilir enerji büyümesinde rekor seviyelere ulaştı. Yeşil bir geleceğe geçiş Küresel olarak, yenilenebilir enerji kapasitesinin 2023-2028 döneminde 7.300 gigawatt'a çıkması beklenmektedir. Bu artışın yüzde 95'ini güneş ve rüzgar enerjisi oluşturmaktadır.


Yenilenebilir enerji, 2025 yılının başında küresel elektrik üretiminin en büyük kaynağı olarak kömürü geçecektir. Bu büyümeye rağmen, COP28 sırasında belirlenen 2030 yılına kadar kapasitenin üç katına çıkarılması hedefine ulaşmak için dünyanın daha fazla çaba göstermesi gerekiyor. Zorluklar ve fırsatlar Rapor ayrıca kalan zorlukların da altını çiziyor. 2030'a kadar üç katına çıkma hedefine ulaşmak için politikalar ve piyasa koşulları büyümeyi desteklemeye devam etmelidir.


Rüzgar ve güneş enerjisi artık neredeyse tüm ülkelerde yeni fosil yakıt santrallerinden daha ucuz ve çoğu ülkede mevcut fosil santrallerinden daha ucuz. En haklı olan Bu gelişmeyi on yıldan fazla bir süre önce tahmin eden kişi Tony Seba'dır. Bir kez daha dramatik değişimlere tanıklık eden tahminlerde bulunuyor.




bottom of page