top of page

Avusturya, 2024'te Güneş Enerjisi Projelerine 135 Milyon Avro Ayırdı

Avusturya'nın Güneş Enerjisi Atılımı: Enerji Dönüşümünde Önemli Adımlar

Güneş Enerjisi
Güneş Enerjisi

2024'te güneş enerjisinin yaygınlaştırılması için, 135 milyon Euro güneş enerjisine ayrılmış olup toplamda 150 milyon Euro tahsis edilmiştir. Ayrıca, bu yıl ve gelecek yıl yapılacak ihalelerle 1.85 gigavat güneş enerjisine destek verilecektir. Geçtiğimiz günlerde, Avusturya Federal İklim Eylemi, Çevre, Enerji, Hareketlilik, İnovasyon ve Teknoloji Bakanlığı (BMK), Yenilenebilir Enerji Genişleme Yasası (EAG) kapsamında bu yıl yasanın uygulanmasına yönelik mali çerçeveyi belirleyen yönetmeliklerin yürürlüğe girdiğini duyurdu. Dolayısıyla bir megavata kadar kapasiteye sahip yeni tesisler için yatırım finansmanı 2024 yılında toplam 150 milyon avro hacme sahip olacak. Bu 135 milyon avronun büyük bir kısmı güneş enerjisi, on milyon avrosu hidroelektrik, dört milyonu biyokütle ve bir milyonu da rüzgar enerjisi için ayrılmıştır.


BMK, 6 Mart'ta taslak yönetmelikleri sunduğunda, Avusturya Güneş Enerjisi Derneği (PV) Avusturya, son teslim tarihini ve özellikle sübvansiyon oranlarındaki düşüşü eleştirdi. Ancak ticari sistemler için sübvansiyonların basitleştirilmesini memnuniyetle karşıladı. Gelecekte, sübvansiyon başvurusu yapılmadan önce bir proje başlatmak mümkün olacak. İhalelerde verilen piyasa primi için finansman koşullarının güncellenmesi ve geçen yıl kullanılmayan ihale hacimlerinin bu yıl ek olarak kullanılabilir olması olumlu karşılanmalıdır. Ancak, 2023 yılında ihale edilen hacmin sadece yaklaşık yüzde 35'i için başvurulduğu için, sübvansiyon oranlarının daha da düşürülmesinden sonra bunların verilip verilemeyeceği şüphelidir. Bununla birlikte, genel olarak, güneş enerjisinin genişlemesi 2023'te önemli ölçüde hızlanmış ve güneş enerjisi üretimi 2022'de 0,98 terawatt saatten 2023'te 2,35 terawatt saate yükselmiştir.


Ocak ayından bu yana, 35 kilovata kadar olan özel güneş enerjisi sistemleri için zaten KDV'den feragat edilmiştir, bu nedenle bu kategori için başka bir yatırım desteği planlanmamaktadır. Aksi takdirde, on kilovata kadar olan sistemler için kilovat başına 195 avro, on ila 20 kilovat arasındaki sistemler için ise kilovat başına 185 avro verilecektir. Finansman, ilgili turlar ("finansman çağrıları") ile bir ihale sürecinde 15-29 Nisan, 12-16 Haziran ve 7-21 Ekim tarihleri arasında verilecektir. Daha büyük sistemler ihale yoluyla sübvanse edilir. İhale hacmi 2024 ve 2025 yılları için güneş enerjisi için 1.85 gigawatt, rüzgar enerjisi için 1.082 gigawatt, hidroelektrik için yaklaşık 0.5 gigawatt ve biyokütle için yaklaşık 40 megawatttır. Verilen piyasa primi, pazarlama gelirleri ile ihalede belirlenen azami fiyat arasındaki farkı telafi etmektedir. İlk ihalelerin Mayıs ayında başlaması bekleniyor.



bottom of page